Çeynəmə - tüpürcəyin ayrılması – Həzm prosesi
Bizim dad sistemimizin necə olduğunu nə dərəcədə düzgün təsəvvür edirik? Əlbəttə ki, yox. Biz o qədər tələsik və anormal qidalanırıq ki, yediyimiz qidaların dadına fikir vermirik. Biz belə edərkən heyvandan fərqlənmirik. Onlar yeməyi dadmağa vaxt sərf etmirlər, sadəcə udurlar. Biz də eyni formada edirik. Daha yaxşı aydınlaşdırmaq üçün qısaca bizə nəfəs almağa, yeməyə, danışmağa, fit çalmağa, oxumağa və s. imkan verən nəfəs və udma funksiyalarına cavabdeh olan bədən orqanlarını yada salaq. Bu möhtəşəm mexanizmdir, lakin o tüpürcək kifayət qədər ifraz olunmadıqda, diş düşdükdə və ya nəfəs almaqda çətinlik çəkdikdə katastrofik olaraq məhv ola bilər. Biz məhsulların dadını hiss etmiriksə, onu udmaq bizə çətin olur, onlar qida borusunda ilişib qalır və çətinliklə mədəyə düşür. Bir neçə saniyəlik təsəvvür edin ki, sizin diliniz yoxdur və danışıb-yeyə bilmirsiz, dadı hiss etmirsiniz və udmaq iqtidarında deyilsiniz. Sizdə daim tüpürcək çatışmır, siz içirsiniz, amma içməyə olan ehtiyacınızı təmin edə bilmirsiniz. ENT orqanları xərçəngindən əziyyət çəkən xəstələr tüpürcək vəzilərinə mənfi təsir edən, tüpürcək ayrılmasını azaldan və hətta dayandıran seanslar keçirirlər. Bu normal danışmağa, yeməyə, dadı hiss etməyə mane olur. Bizim dad sistemimiz elə qurulub ki, orada artıq heç nə yoxdur.
Növbəti hissə: Sağlam qidalanmanın fransız qaydaları: dişlər, dil və dad reseptorları
Müəllif: Famil Ələkbərov
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət