Yaz aylarında immunitetinizi gücləndirmək üçün atılmalı olan addımlar
Bu il bahar fəsli çetin keçir : koronavirus və qrip infeksiyaları bu barədə heç vaxt narahat olmayanları da immuniteti gücləndirmək barədə düşünməyə məcbur edir. Bundan əlavə, yazda xəstələnməyi adam heç cür istəmir – güllər, ağaclar çiçək açır və heç kim belə gözəl bir vaxtda yataqda yatmaq istəmir. Bəs immuniteti necə gücləndirmək olar? Düzgün qidalardan istifadə edərək və zərərli olanlardan çəkinərək. Ens.az saytı immuniteti gücləndirmək üçün 6 sadə addımı paylaşır.
Addım 1: səhərinizi detoks içki ilə başlayın
Detoks içkisi - alma sirkəsi əsasında. Bu pH balansını qorumaq üçün əla bir üsuldur. Bədənimizdəki pH miqyası 1 ilə 14 arasında dəyişir. Normalda turşu bazası balansı (ASC) 7.35-7.4 arasında bir pH səviyyəsinə uyğun gəlir. Əgər pH 7.4-dən yuxarıdırsa, bu vəziyyət bədənin alkalizasiyası (alkaloz) kimi xarakterizə olunur. Əgər pH 7.35-dən aşağı olarsa, bu bədənin turşulaşmasına (asidoz) işarə edir. Həzm yolu yalnız qanın zəif qələvi reaksiyası vaxtı normal işləyə bilər, hansını ki, biz normal adlandıracağıq. Detoks içkisi də bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq bağırsaq mikrobiomalarını yaxşılaşdırmağa və yağ metabolizmasına kömək edir - hər ikisi də immunitet sistemini sağlam saxlayır.
İnqredientlər:
● 2 xörək qaşığı alma sirkəsi
● 1 x. qaşığı limon suyu
● 2 x. qaşığı bal
● qırmızı istiot- bıçağın ucunda (istəyə görə)
● bir çimdik darçın
● 1 x. qaşığı. isti su
Hazırlanma qaydası:
Bütün maddələri qarışdırın (ağzı kip bağlanmış bir qabda qarışdırmaq daha yaxşıdır). Səhər yeməyindən ən az 20 dəqiqə əvvəl boş mədəyə yavaş-yavaş qəbul edin.
Qırmızı istiot maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və enerji verir. amma nədənsə istifadə edə bilmirsinizsə və ya istəmirsinizsə, onda ehtiyacınız yoxdur - bu içki istiot olmadan yaxşı işləyir, istiot isə yalnız onun effektini artırır.
Addım 2: Gündəlik immun sistemini gücləndirmək üçün içki
Bu içki digər içkilər və ya qida ilə qarışdırılmadan ayrıca içmək tövsiyə olunur, bununla da immunitetə müsbət təsiri artır.
Sarıkök və bibər ilə bal çayı: qara və ya yaşıl çayın bədənin viruslarla mübarizə aparmasına kömək etdiyi bilinir; sarıkökün iltihab və hormon balansına qarşı mübarizə apardığı da məlumdur; qara istiot soyuqdəymə əleyhinə təsir göstərir, sarıkök bioloji effektivliyini artırır. (sərf olunan puldan daha çox fayda əldə edirsiniz); və bal təbii imunnitet yaradan maddələrdən biridir.
Sarıkök iltihab əleyhinə, antioksidan xüsusiyyətləri ilə tanınmaqla yanaşı, təbii antibiotik və ağrıkəsici olduğu hesab edilir.
Sarıkök eyni zamanda oynaq xəstəlikləri ilə yanaşı, xroniki dəri xəstəliklərində, ağız və gözlərin selikli qişasına təsir edən xəstəliklərdə istifadə edilməsi tövsiyə olunur. Bundan əlavə, sarıkök mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri, həzm siteminin nasazlıqları, qaraciyər, böyrəklər və öd kisəsi xəstəlikləri üçün də faydalı ola bilər.
Sarıkök (ədviyyatın tərkibində olan bir maddə) müxtəlif yoluxucu xəstəliklərə qarşı effektiv mübarizə aparmağa kömək edir, immunitet sistemini gücləndirir və bədənin tonusunu yüksəldir. Sarıkökün təsirini artırmaq üçün az miqdarda qara istiot, zəncəfil kökü və ya bitki yağı ilə birlikdə istifadə etmək lazımdır.
Hazırlanma qaydası:
Əvvəlcə 4 stəkan su qaynatmaq lazımdır. Sonra 1 çay qaşığı sarıkök əlavə edin və 10 dəqiqə zəif odda dəmləyin.
Sonra çay tənzifdən süzülməlidir, üstünə bir az xırda doğranmış zəncəfil kökü əlavə edin (zəncəfil toz halında da istifadə edə bilərsiniz, amma təbii daha çox faydalıdır), zövqə görə bir çimdik qara istiot, şəkər və ya bal əlavə edin. İçkiyə bir az əhəng qataraq limon suyu əlavə edə bilərsiniz. Həmçinin, bir portağal və ya alma dilimi də əlavə etmək xüsusi dad verəcək.
Addım 3: Böyrəküstü vəzi sağaltmaq üçün
İki böyrəküstü vəzimiz var, hər böyrəyin yuxarısında biri yerləşir. Böyrəküstü vəzlər stress hormonlarının təkmilləşməsinə cavabdehdir və onların nəzarəti immunitetinizi ən yüksək səviyyədə saxlayacaq, çünki xroniki stress immun sisteminizin yaşaya biləcəyi ən ağır zərbələrdən biridir.
Böyrəküstü tarazlığın və sağlamlığın açarı: hər 3-4 saatda yeyin və gündə 60 qram protein alın - bu, 15 qramdan 20 qrama qədər, qəlyanaltılar üçün isə 7 ilə 10 qram arasında. Sadə yunan yoqurtu , toyuq, balıq ən yaxşı seçimdir və (qırmızı ət həzm probleminə səbəb olmursa) qida rasionunuza mal əti və ya quzu əti həftədə iki dəfə daxil edin.
Addım 4: Maqneziumla doyun
Gündəlik yaşıl yarpaqardan istifadə edin - ispanaq, kələm, pazı və ya çuğundur yarpaqları - ən yüksək maqnezium tərkibinə malikdirlər. Badamda da maqnezium var. Maqnezium möcüzəvi bir elementidir, çünki hormonların koftaktoru kimi çıxış edir, həm də adamı sakitləşdirir, rahatlayır, yaxşı yuxuya kömək edir və narahatlığı azaldır. Həddindən artıq stress və yuxu olmaması sizi xəstəliyə daha həssas edir. Onlara bir çay qaşığı zeytun yağı ilə ədvalar və istiot qataraq həzz alın.
Addım 5: Probiyotik məhsulları daxil edin
Probiyotiklər bağırsağınızda yaşayan "yaxşı bakteriyalar", canlı mikroorqanizmlərdir. Düzgün istifadə edildikdə, sağlamlığa faydaları sübut edilmişdir. Probiyotiklər bağırsaq mikrobiyasını tənzimləməyə kömək edir, onu faydalı bakteriyalarla tamamlayır. Bunun sayəsində bağırsaq membranının fəaliyyəti artır, immunitet güclənir. Təbii olaraq qatıq, kefir, sümük bulyonu, mayalı çörək və çay göbəliyi müəyyən qidalarda olur. Hər gün bu porsiyanı və ya ikisini qəbul etməyə çalışın. Başqa pozitiv dəyişikliklər baş verir: mədə-bağırsaq traktının sağlamlığını yaxşılaşdırır: həzm sisteminin müntəzəm işini də həmçinin bağırsaqlar və beyin arasındakı əlaqə güclənir: bağırsaqlarda beyin ilə “ünsiyyət quran” milyonlarla neyron var; Probiyotiklər bu əlaqəni gücləndirir, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıraraq narahatlıq və depressiya riskini azaldır; Serotoninin 90% -i (xoşbəxtlik hormonu) bağırsaq hüceyrələri tərəfindən istehsal olunur;
Addım 6: İltihardan çəkinin
İltihab, bədəninizin təhlükə hiss etdikdə meydana gələn immun cavabıdır. Yüksək emal edilmiş qidalar, zərif şəkər və karbohidratlar, qırmızı, yağlı ətlər, alkoqol - və bir çox insanlar üçün qluten, laktoza və süd məhsulları da iltihaba səbəb ola bilər çünki bu qidalar həzm pozduğu yarada bilir.
Mənbə: womo.ua
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət