Meyvə qurusu çox faydalıdır
Amerikanın Pediatriya Akademiyası uşaqlar üçün təhlükəli olan qidaların siyahısını açıqlayıb. Akademiya aşağıdakı qidalarla bağlı valideynlərə xəbərdarlıq edib. Beləliklə, uşaqlar üçün təhlükəli olan qida maddələri aşağıdakılardır:
Hamburger: Hazırlanmasında ən zərərli yağ növü olan doymamış yağlardan istifadə edildiyi üçün hamburger uşaqlarda artıq çəkiyə zəmin yaradır və ürək-damar xəstəlikləri də başda olmaqla bir çox xəstəliyin riskini ciddi şəkildə artırır.
Kartof qızartması: İçərisində yüksək miqdarda akrilamid maddəsi olduğuna görə tez-tez istifadə olunduqda damar sərtləşməsi, köklük və xərçəngə səbəb olur.
Rəngli qənd: İçində boyaq əmələ gətirən kimyəvi maddələri toplayan qəndlər diş çürüməsi başda olmaqla, köklük, şəkər, ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, yüksək təzyiq, iflic, astma, revmatizm, xroniki yorğunluq sindromu və sümük əriməsinə səbəb olur.
Partladılmış qarğıdalı (Pop-korn): Tədqiqatlar yüksək kalorili partladılmış qarğıdalının tərkibində doymuş yağların çox olduğunu göstərir.
Fısdıq: Təsadüfən rastlansa da, ölümlə nəticələnən fısdıq allergiyasına görə uşaqlara fısdıq verilməsi təhlükəli hesab edilir.
Tort: Tortun içərisində şəkər, yağ, un kimi qida maddələrinin çox olması mədə xəstəliklərinə səbəb olur.
Konservləşdirilmiş balıq: Dünyada ən çox istifadə edilən qida növü olmasına baxmayaraq, konservləşdirilmiş balığın həddindən artıq istifadəsi sinir sistemi və ürək xəstəliklərinin riskini artırır.
Göbələk: Bu bitkinin yabanı növləri zəhərlənmələrə səbəb olur.
Kolbasa: Amerikanın Pediatriya Akademiyası 10 yaşından kiçik uşaqlarda boğulma hallarının yüzdə 17-sinin sosisdən qaynaqlandığını açıqlayıb.
Kolbasa: Tərkibində soda və nitrit olan kolbasa və sosisinin istifadəsi xərçəngə yol açır.
Makaron: xəmirdən hazırlanan makaronu çox yeyilməsi həm artıq çəki, həm də mədə xəstəliklərinə zəmin yaradır.
Çips: Mütəxəssislər çipsi xərçəngdən köklüyə, diabetdən Altsheimer xəstəliyinə qədər bir çox xəstəliklərə səbəb olduğunu söyləyirlər.
Dondurma: Tərkibindəki maddələrin asanlıqla xarab olmasına görə bağırsaq xəstəliklərinə yol açır. Ancaq kalsium baxımından zəngin olduğu üçün nəzarət altında istifadəsi məsləhət görülür.
Üzüm: Antioksidant baxımından zəngin bir meyvə olan üzümün də valideynlərin məsləhəti ilə istifadəsi daha məqsədə uyğundur.
Salatlar: İçərisində olan mayonez turşu (sirkə və ya limon suyu) istifadə edilərək hazırlanması, qida ilə bağlı xəstəliklərə səbəb olur.
Şokolad: Tərkibində yüksək miqdarda kakao, şəkər və əlavə maddələr olan şokolad qandakı xolesterolun miqdarını yüksəldir. Odur ki, yeyilən şokoladın miqdarına diqqət etmək lazımdır.
Hazır şorbalar: Toz halına salınmış, dəfələrlə emal edilmiş, içərisində çoxlu miqdarda əlavə maddələr olan hazır şorbalar xərçəngə səbəb olur.
Çiy yumurta: Tərkibində olan zərərli salmonella mikrobuna görə xəstəliklərə və zəhərlənməyə yol açır.
Dondurulmuş qidalar: dondurulma əməliyyatları zamanı zərərli orqanizmlər əmələ gəldiyi üçün dondurulmuş qidalar mədə və bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur.
Xəmir yeməkləri: Bu cür yeməklər həm xolestrolu nizamını pozur, həm də yüksək kalorili olduğundan artıq çəki problemi yaradır.
Qızartmalar, qızardılmış yüngül yeməklər: qızardılmış məhsullar həyatın hər dövründə təhlükəlidir.Yüksək enerjili olmaları səbəbiylə kilo almağı asanlaşdıran bu cür qidalar eyni zamanda ürək-damar sağlamlığını da təhdid edir. Uşaqlar çıtırdayan qidaları xoşladıqları üçün qızartmalar favorit qidaları arasında yer alır. Anaların "bir dəfədən bir şey olmaz " məntiqində sıyrılması vacibdir. Çünki qidalanma vərdişləri uşaqlıq çağında formalaşır. Əgər uşağınız kartof qızartması istəyirsə incə dilimlənmiş kartoflar sobada yağsız olaraq bişirin və ya yeni texnologiya yağsız qızartma maşınlarından faydalanın. Uşağınıza nümunə olmaq adına sizdə qızartma və qızardılmış yeməklər istehlak etməyin.
Fast-food qidalar: Son zamanlarda xüsusilə işləyən anaların uşaqlarına kifayət qədər vaxt ayırmamaqları səbəbiylə çəkdikləri vicdan əzabı həftə sonlarında uşaqlarına junior menyular hədiyyə etmələri ilə bitir. Uşağınızı irəli yaşlarda çox çəkili və müxtəlif qan tapıntıları pozulmuş olaraq görmək istəyirsinizmi? Cavabınızın xeyir olduğuna əminəm. Fast-food istehlakına sərhəd gətirməkdə fayda var. Bundan başqa, son vaxtlar dəbdə olan evə sifariş vəziyyətinə də bir son vermək lazımdır.
Əgər axşam yeməyi hazırlamağa vaxtınız yoxdursa bol Tərəvəzli bir salat və gözəl bir ayran hazırlamanız xaricdən yüksək yağlı fast food qidalar sifariş verməyinizdən çox daha möhkəm olacaqdır. Uşaqlar sosial inkişafı səbəbiylə yoldaşları ilə birlikdə ayda 1-2 dəfə fast food qida istehlak edə bilərlər. Bu nöqtədə də edilməsi lazım olan uşağa sağlam seçkilər etməsi lazım olduğu barədə məlumat vermək və ona bu barədə nümunə olmaqdır. İncə xəmirli kəpəkli-Tərəvəzli pizzaları, qızartma toyuqlu hamburger ayran və təzə sıxılmış meyvə suları uşaqlar üçün ideal variantları.
Şəkər və şirniyyat: Şirin dadın arxasına saxlanmış bir çox gərəksiz kalori. Böyümə və inkişaf mövzusunda heç bir faydası olmayan, qan şəkəri tarazlığında dalğalanmalara gətirib çıxaran gərəksiz kalori bombalarının. Uşaqlarınıza şəkər və şirniyyat almaq yerinə quru qaysı, quru ərik, quru əncir kimi lifdən zəngin dəmir məzmunu yüksək təbii şirniyyat təqdim etməlisiniz.
Turşulu içkilər.Bu da uşaq qidalanmasında gərəksiz bir kalori yüküdür. Şəkər xaricində heç bir qida elementi ehtiva etməyən, vitamin və mineral tərkibi olmayan turşulu içkilər diş çürümələrini asanlaşdırdığı kimi, uşaqlarda kökəlmə xəstəliyi riskini də artıra bilir. Turşulu içkilər yerinə təzə sıxılmış meyvə suları, ayran və süd kimi böyümə və inkişaf baxımından əhəmiyyətli içkilərə yönəlməsini təmin etməlisiniz.
Şirniyyat məhsulları: Həyat dövriyyəsinin hər mərhələsində həddindən artığı zərərli olan bir qida növü daha. Şirniyyat məhsulları, yüksək yağ və bədənimi baxımından mənfi təsirləri olan nitrit və nitrat cəhətdən zəngindir. Bu səbəblə evdə Şirniyyat məhsulları bulundurmamakta fayda var. Şirniyyat məhsulları yerinə yağsız qırmızı ət, toyuq, balıq və yumurtanı seçim etməsi mövzusunda ona dəstək və nümunə olun.
Süd məhsulları: Uşaqların doymuş yağ ehtiyacı yetkinlərə görə daha çox olduğundan ötəri 7 yaşını doldurana qədər uşaqlara tam yağlı süd məhsulu verilməlidir.
Kəpəkli çörək: Kəpəkli çörək, bədəndən dəmirin daha asan atılmasına səbəb olduğundan ötəri ən az 5 yaşını doldurana qədər uşaqlara kəpəkli məhsullar verilməməlidir. Əgər uşaq dəmir çatışmazlığı riski ilə qarşı-qarşıya isə yaşı uyğun olsa belə kəpək çörəyi seçim etməməlidir.
Qovurma ətlər, toyuğun dərisi: Uşaqların qidalanma vərdişlərini qazandığı dövrdə qovurma ət və toyuq dərisi kimi irəlidə sağlamlığı baxımından yiməməsi lazım olan qidalara damaq dadını öyrətmək səhv bir davranışdır. Uşaqlar ət və ət məhsullarını; qızartma və ya sobada bişirilmiş olaraq yiyəbiləcəkləri kimi tərəvəz və qurupaxlalı yeməkləri Şorbalar içərisində də istehlak edə bilərlər.
Qidalanma proqramınız barmaq izinin kimidir.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət