Onu gövdə hüceyrələrindən yetişdirirlər
Ens.az xəbər verir ki, Kazan alimləri süni at əti - heyvan gövdə hüceyrələrindən xüsusi inkubatorlardan istifadə edərək yetişdirilən ət hazırlamaq niyyətində olduqlarını söylədilər.
Tədqiqatçılar yetişdirilən ətin adi ətdən daha sağlam alternativ ola biləcəyinə inanırlar, çünki bunun yaradılmasında, virus və bakteriyaların olmadığı bir mühitdə yetişdirilmiş heyvan hüceyrələrindən istifadə ediləcəkdir. Ənənəvi heyvandarlıqda antibiotiklər və insan sağlamlığına zərər verə biləcək digər dərmanlar tez-tez istifadə olunur.
Alimlər, Tatarıstan Respublikasının adət-ənənələrindən təsirləndikləri üçün süni at əti yaratmaq qərarına gəldiklərini söylədilər. Yetişdirilən ətin istehsal texnologiyası belədir: əvvəlcə əzələ toxumasının nümunələri gənc heyvanlardan götürülür, sonra isə xüsusi bir inkubatora yerləşdirilir. İndi tədqiqatçılar, əzələ komponentlərinin maksimum sürətlə böyüməsi üçün qida mühitinin optimal şərtlərini və tərkibini axtarırlar.
Alimlər istehlakçıların yetişdirilən ət ilə adi arasındakı fərqi hiss etməyəcəyini gözləyirlər. Süni at ətinin ilk kəsimi üç ildən sonra görünməlidir və beş il sonra tam hüquqlu bir ət parçasını bioprinterə yazdırmağı planlaşdırırlar.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət