Alimlər: şəkər əhvalı yaxşılaşdırmır, pisləşdirir
Humboldt adına Berlin Universitetinin alimləri və Varvik, Lankaster Universitetlərindən həmkarlarının apardıqları araşdırma göstərdi ki, şəkər əslində əhvalı pisləşdirir, yaxşılaşdırmır. Xarici mənbə müvafiq məzmunda məqaləsini dərc edib.
Alimlərin fikrincə, şəkər əhvalı yaxşılaşdırmır və onun qəbulundan sonra insanları daha az diqqətli və daha yorğun hala gətirir. Tədqiqatçı qrup “şəkər həyəcanı” haqqındakı mifi araşdırmaq istəyiblər: həqiqətən şəkər əhvalı yüksəldə bilərmi? 1300 böyük insanın iştirak etdiyi 31 dərc olunmuş elmi işdən toplanmış məlumatlardan istifadə edilərək məhsulun qəzəb, həssaslıq, depressiya və yorğunluq kimi müxtəlif aspektlərə təsiri öyrənilmişdir. Həmçinin istehlak olunan qida məhsulunun kəmiyyəti və tipi, əhvala təsiri, mürəkkəb psixi və fiziki fəaliyyətdə hansısa iştirak kimi amillər öyrənilmişdir. Aydın olub ki, şəkərin istehlakı kəmiyyətindən və onun qəbulundan sonra insanların hansı növ fəaliyyətindən asılı olmayaraq, əhvala təsir göstərmir.
Uorik Universitetinin professoru Elizabet Meylor şərh edib: “Biz ümid edirik ki, nəticələrimiz “şəkər həyəcanı” haqqında olan mifi aradan qaldırmağa kömək edəcək və şəkərin istehlakının azaldılmasına əsas verəcəkdir.
Doktor Sandra Nyunram-Lea əlavə edib: “Piylənmə, diabet və metabolik sindromun son illərdə artması ömür boyunca sağlam həyat tərzininin təbliği üçün sübuta əsaslanan dietik strategiyaya ehtiyac olduğunundan xəbər verir. Şirin içki və qəlyanaltılar heç bir enerji vermir”.
Mənbə: actualnews.org
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət