Dərc edildi: Baxış sayı: 806
Bu qidaları ac qarına yeməyin - Diqqət
Bəzən səhər yuxudan oyananda düşünmədən əlimizə keçəni yeyirik. Lakin bəzi ərzaqların ac qarına yeyilməsi çox təhlükəli ola bilər. Bunlar hansı məhsullardır?
Medicina.az xəbər verir ki,səhər tezdən soyuducunu açarkən aşağıdakı ərzaqlarla diqqətli olun:
Şirin mayalı bulkalar
Ac qarnına yeyilən hər hansı bir şirniyyat qanda insulinin kəskin azalmasına səbəb olur. Bundan başqa zəifliyə və iştahın azalamsına da gətirib çıxarır. Bu cür səhər yeməyinə vərdiş edilmiş orqanizmdə diabetik hallar daha çox olur. Maya çörəyinin də ziyanı az deyil.
Moruq
Çiyələk, moruq və başqa bu kimi yay giləmeyvələri kifayət qədər turşu maddələri ilə zəngin olduğuna görə mədədə qıcıqlanma yarada bilər. Bəs, daha düzgün necə yeməli? Əgər bu meyvələri səhər yemək istəyirsinizsə, onda, yaxşı olar ki, bir qədər yulaf əlavə edəsiz. Ya da kəsmik ilə birgə nahar yeməyində yeyin. Tox qarnına isə adi meyvələri olduğu kimi, bunları da qida qəbulundan 2 saat sonra yemək olar.
Hisə verilmiş kolbasa və konservləşdirilmiş balıq
Hisə verilmiş kolbasada olan çoxlu duz və konservantlar qaraciyəri zədələyir. Konservləşdirilmiş balığın isə tərkibində qistamin olmasından orqanizmdə iltihabın və alergiyanın yaranmasına səbəb ola bilər. Kolbasa sevərlər, əgər siz sedviç sevirsinizsə, yaxşı olar ki, qaynadılmış yağsız mal əti və ya toyuqdan istifadə edəsiniz. Belə daha faydalı olar.
Armud və xurma
Bu dadlı meyvələr boş mədəni qıcıqlandıracaq liflərdən ibarətdir. Bu da mədədə şişkinliyin yaranmasına səbəb ola bilər.
Odur ki, onları gündüz, qəlyanaltı kimi yemək daha yaxşıdır. Yanında qatıq, bir dilim pendir, bir neçə qoz-fındıq olması mütləqdir.
Portağal şirəsi
Əgər sizin mədənizdə yüksək turşuluq varsa, onda, səhəri portağal şirəsi ilə başlamaq yaxşı deyil. Hətta, sağlam adamın mədəsində belə sitrus meyvələri qıcıqlanmaya səbəb ola bilər. Ənənəvi İngilis səhər yeməyi - yulaf və bir stəkan portağal şirəsi mükəmməldir. Amma yalnız sıyıq yeməyindən sonra şirəni içmək olar.
Acı souslar və sarımsaq
Ac qarnına yeyilən soğan və sarımsağın tərkibindəki efir yağları, mədə altı iltihaba səbəbdir. Acı souslar da mədə divarını sıradan çıxarır. Yaxşı olardı ki, bunlar nahar və şam yeməyində əlavə ədviyyat kimi yeyilsin.
Tez hazırlanan sıyıqlar
Sıyıqların tərkibində şəkərin çox olması, onun faydasını azaldan amillərdəndir. Bundan başqa, onun tərkibində qaraciyər üçün zərərli olan E vitamini də çoxdur. Yaxşı olar ki, yulaf və başqa dənli bitkilər axşamdan isti suda saxlanılsın. O zaman səhərə bişirilməsinə ehtiyac qalmayan faydalı, hazır sıyıq əldə edə bilərsiniz.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət