Bunların arasında kolbasa da var
Ens.az bildirir ki, dietoloqlar sağlamlıq problemlərinin qarşısını almaq üçün qida rasionundan xaric edilməli olan qidaları sadalayıblar.
Onların fikrincə, ilk növbədə tərkibinə "çox miqdarda yağ, duz və boyalar" əlavə edən kolbasa məhsullarından imtina etmək lazımdır. Bu cür məhsulların müntəzəm istifadəsi böyrəklərin və qaraciyərin fəaliyyətində ciddi pozuntulara səbəb ola bilər, həmçinin dərinin elastikliyinə təsir göstərə bilər.
Hansı məhsulların analoqlarla əvəz edilə biləcəyinə nəzər yetirin:
İkinci zərərli məhsul - bişmiş un məmulatlarıdır. Mütəxəssislər, bulkalar, piroq və ağ çörəyin tərkibində qandakı qlükoza səviyyəsinə birbaşa təsir edən yüksək qlisemik indeks olduğunu xatırladıb.
“Qlükozanın artması şəkərli diabetin inkişafına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, maya şişkinliyə səbəb olur və bağırsaq fəaliyyətini pozur"deyə onlar xəbərdarlıq edir.
Dietoloqlar həmçinin “fast fud”dan imtina etməyi məsləhət görür. Çizburqer, qizardılmış kartoflar və hot-dogun hamısının tərkibi trans yağları və duz ilə zəngindir. Bu cür qidalardan çox istifadə su balansının pozulmasına, şişkinliyə səbəb olur və dəriyə mənfi təsir göstərir.
Qazlı içkilər və süd də qara siyahıya düşənlər arasındadır.
"Soda özündə sümük toxuması üçün bir nömrəli düşmən olan fosfor turşusunu ehtiva edir. O, kalsium və maqneziumu bədəndən çıxararaq osteoporoz riskini artırır.
Süd , tərkibində yetkin orqanizmlər tərəfindən çətin sorulan laktoza ehtiva edir. O həzm olunmadıqda köpə və şişkinliyə səbəb ola bilər " deyə dietoloqlar vurğulayıblar.
Mənbə:health.mail.ru
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət