Bunun üçün İsrail qarpızının ayrıca bir növü - toxum üçün yetişdirilən Malaliya uyğun gəlir.
Ens.az bildirir ki, İsrail tədqiqatçıları yanacaq istehsalı üçün qarpızlardan istifadə etmək üsulunu tapıblar. Bunun üçün İsrail qarpızının ayrıca bir növü - toxum üçün yetişdirilən Malaliya uyğun gəlir. Bu qarpız növü İsrailin mərkəzində yerləşən və onun ilk yetişdirildiyi Kfar Malal kəndinin şərəfinə belə adlandırılır.
Bir qayda olaraq, qarpızın ümumi çəkisinin 97% -ni təşkil edən qabığı və lətli hissəsi tullantı kimi tarlalara atılır. Bu bitkilərin xəstəliyinə səbəb olur və ətraf mühitə zərər verir, çünki torpaqdakı bakteriya və göbələklər şəkərlə qidalanır və istixana qazlarını ayırır.
İsrailin Ynet portalının yazdığına görə Hayfa Universitetinin tədqiqatçıları məhsul yığımı dövründə bu çeşid onlarla qarpızı toplayıb şirəsini bioetanolda qıcqırdırlar.
Aimlərin fikrincə, bioetanol, kömür, təbii qaz və neft kimi mədəni yanacaq növlərindən asılılığı azaldır. Etanol eyni zamanda dezinfeksiyaedici dərman maddələrinin əsas tərkib hissəsidir, buna görə pandemiya zamanı onların hazırlanması faydalı ola bilər.
Tədqiqatçılar həmçinin qarpız tullantılarından antioksidan olaraq satılan qida əlavəsi - likopinanın istehsalı üçün istifadə edilə biləcəyini də müəyyən ediblər.
Daha əvvəl Fransa, şərabdan antiseptiklər istehsal etməyə başlamışdı. Keçən ildən bəri, fransız şərabçılarının zirzəmilərində təxminən 3 milyon hektolitr içki yığılıb.
Kanadada isə alimlər havadan yanacaq hazırlamağı öyrəniblər. Mütəxəssislər bu yolla planetin ekologiyasını qorumaq niyyətindədirlər.
Mənbə: mir24.tv
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət