Şəkərdən daha artıq zərər verən 8 məhsul
Şəkər bu gün sağlamlığımız üçün əsas cani statusuna malikdi. Bəzi qidaların orqanizmə zərərli təsirindən az adam xəbərdardır. Ens.az onların bəziləri haqqında bu yazını təqdim edir
1. Süni şirinləşdirici maddələr
Kimyəvi şirinləşdirici maddələr, qablaşdırmada "aşağı kalorili" və "şəkərsiz" işarələri olan məhsulların istehsalında çox istifadə olunur. Buna görə satın almadan əvvəl, məhsulun tərkibini araşdırın. Məsələ ondadır ki, bu cür əlavələr şəkərin şirinliyini 10-600 dəfə üstələyir. Onların istifadəsindən sonra qanda qlükozanın sıçrayışı meydana gəlir, bu da artıq çəkinin yaranmasına təsir edir. Eyni zamanda kimyəvi şirinləşdiricilər özlərini o qədər yaxşı gizlədir ki, beyin şirniyyatları tanımır və yenə əlavə olaraq qidalardan istəyir.
2. Hidrogenləşdirilmiş yağlar və trans yağlar
Belə komponentlər kekslərdə və fastfoodlarda tez- tez rast gəlinir. Hətta qızartmadan sonra adi bitki yağı da sağlamlığa zərərlidir. Bu növ yağlar bir çox kalori və toksin ehtiva edir. Şirniyyatların və ya qızardılmış qidaların tez-tez istifadə edilməsi "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır və "yaxşının"səviyyəsini aşağı salır. Həmçinin trans yağlar ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir, diabet və insult riskini artırır.
3. Enerji içkiləri
Bir qutu enerji içkisi - bu şəkərin (orta hesabla 30 qram) porsiyasıdır, stimullaşdırıcılar və kimyəvi əlavələrdir. Bu "partlayıcı" tərkib iştahı azaldır, yuxunu pozur və orqanizmi susuzlaşdırır.
4. Qazlaşdırılmış şirin sular
Qazlı su - gizli şəkərin başqa bir mənbəyidir. Belə içkilərə qaraciyər xəstəliyinə səbəb olan çox miqdarda qarğıdalı siropu əlavə olunur. Gizli şəkər yalnız aclıq hissini artırır, bu da həqiqətən ehtiyacınızdan daha çox kalori yeməyə təşviq edir.
5. Nitritlər
Bu kimyəvi maddələr, kolbasa kimi emal edilmiş qidaların və ət məhsullarının tərkibinə daxildir. Belə nitritlərin termik emalı zamanı toksinlər əmələ gəlir - nitrozaminlər, müxtəlif xərçəng növlərinə səbəb ola bilər.
6. Qida boyaları
Sarı rəngli №5 və №6 boyası tez-tez xəmir və desertlərə əlavə olunur ki, bulkaya iştahlı çalarlar versin. Ancaq onu yeyə bilməzsiniz, çünki beyin fəaliyyətini pozur. Belə məhsullar istifadə edən uşaqlarda konsentrasiya pozulur və öyrənmə qabiliyyəti azalır. Sarı rəngli №5 hım də güclü bir allerqendir.
7. Mikrodalğalı sobada popkorn
Mikrodalğalı sobada hazırlanan popkorn, paketlərdə porsiya halında satılır. Qablaşdırma yüksək temperatura məruz qaldıqda parçalanan bir tərkiblə örtülmüşdür. Nəticədə perftoroktan turşusu əmələ gəlir ki, bu da onkoloji xəstəliklərin riskini artırır.
8. Emal olunmuş ət məhsulları və hormonlu dərmanlarla böyüdülmüş heyvanın əti
Əgər mütəmadi olaraq emal edilmiş ət və kolbasa istifadə etsəniz, ürək və qan damar xəstəlikləri riskini 42%, ikinci tip şəkərli diabet xəstəliyinin riskini 20% artıracaqsınız. Emal edilmiş ət məhsullarında çox miqdarda natrium var. Sağlamlığınızı qorumaq və bədəninizin təbii balansına zərər verməmək üçün hormonal dərmanlarla böyüdülən heyvanların ətindən istifadə etməkdən çəkinin.
Mənbə: Могу
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət