Tədqiqatlar şirin qəltanalyıların gavalıyla əvəzlənməsinin sağlamlıqda xeyirli təsirini göstərir
Tədqiqatlar şirin qəltanalyıların gavalıyla əvəzlənməsinin sağlamlıqda xeyirli təsirini göstərir
Ens.az xəbər verir ki, San-Dieqo Dövlət Universitetinin alimləri qara gavalının qəlyanaltı kimi şirin məlumatları seçən həvəskarlar arasında rast gəlinən xroniki xəstəliklərin risk faktorlarını azalda və ya qarşısını ala biləcəyini araşdırıblar. Onların nəticələri "Nutrition Research" jurnalında dərc edilmişdir.
Tədqiqatlar göstərib ki, fruktoza ilə zəngin qidaların, xüsusən də meyvələrin, bir insanın yemək rasionuna daxil edilməsi xroniki xəstəliklər riskini azalda bilər. Alimlər qrupu qurudulmuş gavalının qida qəbulunu və hüceyrələrin ümumi antioksidan xüsusiyyətlərini artırmaqla yanaşı, lipid profilini də yaxşılaşdıra biləcəyini müəyyənləşdirib. Bundan əlavə, gavalı piylənməni və xroniki iltihabı azaltmaq keyfiyyətinə malikdir.
Tədqiqat
Səkkiz həftəlik bir sınaq əsnasında artıq çəkidən əziyyət çəkən bir qrup insan az yağlı kekslerlə, digər qrup isə gavalı ilə qidalandırılıb. Hər iki qrupdakı bu cür qəlyanaltıların kalori miqdarı 100 kkal-ı keçməmişdir.
Alimlər tədqiqatın əvvəlində hər bir iştirakçının bədən çəkisini, bel ətrafının ölçüsünü, qan təzyiqini, insulin və s. ölçüblər.Tədqiqat boyu ölçmələrini davam etdiribər.
Tədqiqatın əvvəlində və 8 həftədən sonra
qruplar arasındakı fərqləri öyrənmək üçün tədqiqatçılar təkrar ölçmələrdən və zəruri hallarda müstəqil və cütləşdirilmiş seçmə t-testlərdən istifadə ediblər.
Nəticələr göstərib ki, quru gavalı istehlak edənlərin lif və kalium səviyyəsində ümumi artım baş verib. Bundan əlavə, quru gavalı yeyən iştirakçıların postprandial glikemiya xəstəliyi daha az olub
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət