Mütəxəssislər təhlükəli pomidor mifini dağıdır
Ens.az xəbər verir ki, son vaxtlar lektinasız pəhriz dünyada populyarlıq qazanır. Onun müəllifi məşhur Amerika ürək cərrahı, uşaq ürək transplantasiyasının pionerlərindən olan Stiven Qandri idi.
Özünün "Bitki paradoksu" adlı kitabında Qandri, bədənə daxil olan lektinlərin iltihaba səbəb ola biləcəyini iddia edir. Doktor qurduğu Bərpa Tibb Mərkəzindəki zəhərli lektinlər problemini öyrənir və "zərəri tarazlaşdırmağa" kömək etmək üçün xüsusi : "Lektin Qalxan" kapsullarını satır.
Bir çox mütəxəssislərin fikrincə, Qandrinin verdiyi nəticələr səhvdir.
Lektinlər, məsələn, pomidorda olan kimyəvi birləşmələr qrupudur. Statistika göstərir ki, lektinlə zəngin qidaların ABŞ-dan daha çox və daha tez-tez istifadə edildiyi ölkələr var. Və həmin ölkələrdə xəstəliklərin sürətli artımı müşahidə edilmir.
Lektinlər lobya və digər paxlalı bitkilərdə də olur və məlumdur ki, çiy lobya qusma və ishala səbəb ola bilər. Ancaq onu bişirirsinizsə, deməli lektinlər məhv olur və heç bir problem yaranmır. Mütəxəssislər, heç bir ciddi elmi nəşrdə lektinlərin qeyd-şərtsiz zərərləri və qeyri-lektin pəhrizin faydaları barədə tədqiqatların aparılmadığını bildirir.
Daha əvvəl, İsrailin Ben-Gurion Universitetinin alimləri, Aralıq dənizi yeməklərinin qaraciyərdə, ürəkdə, mədəaltı vəzidə və bir çox digər orqanlarda yağ nisbətini azaldığını və bu da ömrü əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini təsbit etmişdi.
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət