Adi yeməklər diş sağlamlığına necə təsir edir?
Yemək həyatımızın ayrılmaz hissəsidir. Lakin necə deyərlər bütün məhsullar eyni səviyyədə xeyirli deyil. Onlardan bəziləri sizin gülüşünüzün sağlamlığını saxlamağa kömək edə bilər, bəziləri isə əksinə xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər. Dişlərə zərər verməmək üçün nə yemək lazımdır?
Zərərlidir
Hazır souslar. Demək olar bütün sousların (hətta soya) tərkibində hətta şokolad və ya tortdan daha çox şəkər var. Karbohidrat mühitdə isə bakteriyalar sürətlə inkişaf edir ki, bu da ağız boşluğunun sağlamlığına səbəb olmur.
Xeyirlidir
Təbii süd məhsulları. Onların əlavəsiz olması vacibdir. Məhz bu halda süd və süd məhsulları maksimal həcmdə tez həzm olunan kalsium, ftor, fosfor və C,D,B9 vitaminlərinə malik olurlar. Beləliklə, kəsmik, bərk pendir, kefir, süzülmüş süd və qatıq kömək edir.
Zərərlidir
Sitrus. Ağız boşluğunun pH-dan fərqlənən turş yemək dişlərin emalını məhv edir, sitrus isə böyük həcmdə üzvi turşulara malikdir, buna görə də onlardan çox istifadə etmək olmaz. Yeri gəlmişkən bu şirələrə aid deyil: onları yaxşı olar ki trubka ilə içəsiniz, bu diş emalına təsiri əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Xeyirlidir
Giləmeyvələr. İstənilən növ giləmeyvə vitamin, mineral və xeyirli maddələr mənbəyidir. Bundan başqa çox vaxt giləmeyvələr (həmçinin çiyələk) həm də ən güclü təbii antioksidantdır, bu da onları ağız boşluğu xəstəlikləri və kariyesin dadlı müalicəsi üsulu kimi istifadə etməyə imkan verir.
Zərərlidir
Turşular. Turşuya qoyulmuş və duzlu tərəvəzlər diş emalına zərərli təsir göstərən sirkəyə malikdir. Əgər turşu yeməyi çox istəyirsinizsə, onda onu çoxlu su ilə doldurmaq və ya yeməkdən sonra dişləri yumaq vacibdir.
Xeyirlidir
Təzə göyərti. Kərəviz, şüyüd, cəfəri, soğan, yaşıl lobya, turp, həmçinin nanə nəfəsi təravətləndirən kalsiuma malikdir və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir.
Tərcümə: Famil Ələkbərov
Şərhlər
Şərhləri göstər Şərhləri gizlət